House : Neutral Bay
House : Neutral Bay
House : Neutral Bay
House : Neutral Bay
House : Neutral Bay

Total renovation of semi-detached house

The existing interior of this semi-detached house had not been touched for 10 years and required a serious makeover including re-furnishing.

An uncluttered, simple aesthetic was developed to maximise the feeling of space and light.

As the client entertained frequently at home this was a also key aspect of the brief. The entry vestibule was re-configured with a large pivoting door to act as a feature upon arrival and provide privacy to the guest area on the lower floor adjacent, along with an en-suite bathroom beyond.

The existing living and dining rooms were interchanged to provide a larger dining room and create an informal lounge area adjacent to the new streamlined kitchen. The use of pivot-based armchairs with organic forms acts as a foil to the rectilinearity of the space and allows guests’ conversation to swing around between the kitchen & the dining room. Extensive new custom joinery was designed to increase and rationalise storage space. A new wall unit in the dining area contains storage for crockery and formal dining-ware and features a granite worktop to act as a buffet unit.

As the kitchen was to be visible from the lounge, a design was implemented to conceal & integrate items such as microwave & fridge.

The totality of the upper floor was also re-designed as a private space with a bedroom converted to a TV / Study / Lounge, the bathroom stripped out and re-designed.

The master bedroom was re-configured to maximise views towards the city, increase natural light and rationalise wardrobe space.

Outcome : The home now has a much improved functional layout & style with a warm, inviting & contemporary atmosphere appropriate to a home designed for frequent entertaining.

 

House : Neutral Bay

  • Categories →
  • Key Projects
  • Residential-architect
  • Interiors
 
 
Back to top
 
LINKEDIN
Call Now ButtonCall Now